AçıklamalarımızManşet

MEB başörtüsüne, sakala ayrımcılık yapmıştır!

Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılıp, 27.11.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan, “Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul Öğrencilerinin Kılık Ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik” ile “Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.” hükmü getirildi.

Fakat yönetmelik kılık-kıyafeti serbest bırakırken “Öğrenciler okul içinde baş açık olarak bulunur.” hükmü ile başörtüsü yasağını sürdürdü!

Kız öğrencilerin sadece, İmam-hatip ortaokul ve liseleri ile çok programlı liselerin imam-hatip programlarında tüm derslerde, ortaokul ve liselerde ise seçmeli Kur’an-ı Kerim derslerinde başlarını örtebileceği hükmünü içeren yönetmelik hukuksuz bir yasağın sürdürülmesinden başka bir anlam ifade etmemektedir.

Yine sakal konusunda getirilen yasak da Müslüman erkeklere yönelik başka bir ayrımcı uygulamadır.

Kılık-kıyafet konusundaki serbestlik pedagojik açıdan farklı şekillerde ele alınabilir, değerlendirilebilir, destekleyici ya da karşıt argümanlar geliştirilebilir. Fakat bu yönetmelikte tartışılmadan itiraz edilmesi gereken bir husus varsa o da başörtüsü yasağıdır! 

Tüzüğümüzde bu konudaki tavrımızı açıkça ifade etmiştik:

“Eğitim İlke-Sen, hizmet alan-hizmet veren ayrımını reddederek, başörtüsünün hayatın her alanında serbest olmasını savunur. Başörtüsü yasağına karşı her türlü muhalefeti ve mücadeleyi sergileyeceğini beyan eder. Dininin gereklerine uygun eğitim almak veya vermek isteyenlerin haklarını savunmayı da önemli bir sorumluluk addeder.”

Tüzüğümüz de deklare ettiğimiz gibi Eğitim İlke-Sen, başörtüsüne sadece öğrenciler için değil herkes için şartsız-sınırsız serbestlik sağlanana kadar bu hukuksuz zorbalığın takipçisi olacaktır.

EĞİTİM İLKE-SEN