Eğitim Haber

Eğitim Sistemi Yine Çuvalladı!

OECD’nin hazırladığı “Akademik Başarı Listesi”nde Türkiye matematik, fen bilimleri ve okuma alanlarında 43 ülkenin gerisinde kaldı.

OECD tarafından PISA’da tüm alanlarda yüksek başarı gösteren öğrencilere ilişkin hazırlanan “Akademik olarak en başarılılar kimlerdir?” isimli rapor yayımlandı.

Raporda, matematik, okuma ve fen alanlarının üçünde de başarılı olan öğrencilerin ülkelere göre oranlarına ve sıralamalarına yer verildi.

PISA performanslarına göre sınava giren öğrenciler içinde yaklaşık yüzde 4,1’i hem okuma, hem matematik, hem de fen alanlarında başarılı oldu. Bu öğrencilerin yüzde 1,2’si sadece fen bilimlerinde, yüzde 2,5’i fen bilimlerinde ve matematikte, yüzde 0,8’i fen bilimleri ve okumada, yüzde 5’i sadece matematikte, yüzde 1,2’si hem matematik hem okumada, yüzde 1,6’sı sadece okuma alanlarında başarı gösterdi.

Kız öğrencilerin yüzde 4,4’ü, erkek öğrencilerin de yüzde 3,8’i hem matematik hem fen hem de okuma alanında başarı kazandı.

Türkiye PISA’da tüm alanlarda yüksek başarı sergileyen yüzde 0,6’lık öğrenci oranıyla OECD ortalamasının ve 43 ülkenin gerisinde kaldı. Türkiye’nin gerisinde ise 21 ülke yer alıyor. Bu ülkeler arasında Katar, Brezilya, Azerbaycan, Şili ve Ürdün gibi ülkeler yer alıyor.

Kaynak: Dünya Bülteni